sâmbătă, 19 decembrie 2009

Nicolae Furdui-IancuMusicPlaylistRingtones
Create a playlist at MixPod.com

Una dintre cele mai cunoscute voci masculine din muzica populară românească, Nicolae Furdui s-a născut pe 27 octombrie 1955, la Sohodol (Maramureş).

Numele de Furdui este numele său de familie, iar Iancu este numele de familie al soţiei Daniela, cu care are 2 copii, Maria şi Tudor. Copilăria şi-a petrecut-o la Abrud. A absolvit Liceul Pedagogic din Abrud şi ulterior Institutul Pedagogic din Oradea (1979). Până în 1989 a predat limba română şi limba franceză. La 17 ani a cântat alături de orchestra liceului pe care îl urma în moemntul acela. În 1979 a participat la Festivalul De Folclor din Drobeta Turnu-Severin, unde a obţinut locul întâi. În decembrie 1984 a început să înregistreze.
În ianuarie 1985 a avut prima apariţie televizată, în cadrul emisiunii de la TVR, „Tezaur folcloric”, moderată de Marioara Murărescu. În martie a participat la Festivalul de Folclor „Steaua Dunării”, din Galaţi, unde a ieşit câştigător. Ulterior a concurat în cadrul competiţiei folclorice televizate „Floarea din Grădină”,unde a obţinut marele premiu şi trofeul cu acelaşi nume. În 1987 a fost lansat primul LP a cântăreţului şi a luat naştere grupul folcloric Crai Nou la Alba-Iulia. Anul 1989 a însemnat lansarea celui de al doilea material discografic, Pentru ochii mândrei mele. A colaborat şi cu Ansamblul Folcloric „Crişana” şi cu orchestra de muzică populară „Lăutarii” din Chişinău.
În septembrie 1998 a susţinut o serie de concerte pentru comunităţile de români de pe teritoriul Americii. În anul 2000, în cadrul Galei Ethnos din Bucureşti, Nicolae Furdui Iancu a fost premiat pentru „originalitatea în interpretare şi prezenţă scenică a cântecelor transilvănene”. În iulie 2000 a participat la sărbătoarea etnofolclorică „Târgul de fete” de la Muntele Găina. În august 2001 a încântat publicul în cadrul celei de-a zecea ediţii a Festivalului Internaţional de Folclor „Nunta Zamfirei”, iar pe 11 noiembrie a participat la Festivalul „Strugurele de Aur” din Jidvei(Alba). Pe 25 aprilie 2002 a susţinut un concert la Aiud (Alba) şi pe 1 mai la Vaslui. A candidat în 2008 pentru postul de consilier local la Alba Iulia, din partea partidului PNL şi pentru Camera Deputaţilor în cadrul alegerilor din noiembrie 2008, pentru aceeaşi formaţiune politică.Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu