sâmbătă, 19 decembrie 2009

Nicolae Furdui-Iancu



MusicPlaylistRingtones
Create a playlist at MixPod.com

Una dintre cele mai cunoscute voci masculine din muzica populară românească, Nicolae Furdui s-a născut pe 27 octombrie 1955, la Sohodol (Maramureş).

Numele de Furdui este numele său de familie, iar Iancu este numele de familie al soţiei Daniela, cu care are 2 copii, Maria şi Tudor. Copilăria şi-a petrecut-o la Abrud. A absolvit Liceul Pedagogic din Abrud şi ulterior Institutul Pedagogic din Oradea (1979). Până în 1989 a predat limba română şi limba franceză. La 17 ani a cântat alături de orchestra liceului pe care îl urma în moemntul acela. În 1979 a participat la Festivalul De Folclor din Drobeta Turnu-Severin, unde a obţinut locul întâi. În decembrie 1984 a început să înregistreze.
În ianuarie 1985 a avut prima apariţie televizată, în cadrul emisiunii de la TVR, „Tezaur folcloric”, moderată de Marioara Murărescu. În martie a participat la Festivalul de Folclor „Steaua Dunării”, din Galaţi, unde a ieşit câştigător. Ulterior a concurat în cadrul competiţiei folclorice televizate „Floarea din Grădină”,unde a obţinut marele premiu şi trofeul cu acelaşi nume. În 1987 a fost lansat primul LP a cântăreţului şi a luat naştere grupul folcloric Crai Nou la Alba-Iulia. Anul 1989 a însemnat lansarea celui de al doilea material discografic, Pentru ochii mândrei mele. A colaborat şi cu Ansamblul Folcloric „Crişana” şi cu orchestra de muzică populară „Lăutarii” din Chişinău.
În septembrie 1998 a susţinut o serie de concerte pentru comunităţile de români de pe teritoriul Americii. În anul 2000, în cadrul Galei Ethnos din Bucureşti, Nicolae Furdui Iancu a fost premiat pentru „originalitatea în interpretare şi prezenţă scenică a cântecelor transilvănene”. În iulie 2000 a participat la sărbătoarea etnofolclorică „Târgul de fete” de la Muntele Găina. În august 2001 a încântat publicul în cadrul celei de-a zecea ediţii a Festivalului Internaţional de Folclor „Nunta Zamfirei”, iar pe 11 noiembrie a participat la Festivalul „Strugurele de Aur” din Jidvei(Alba). Pe 25 aprilie 2002 a susţinut un concert la Aiud (Alba) şi pe 1 mai la Vaslui. A candidat în 2008 pentru postul de consilier local la Alba Iulia, din partea partidului PNL şi pentru Camera Deputaţilor în cadrul alegerilor din noiembrie 2008, pentru aceeaşi formaţiune politică.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu